Hakrinbank Tourtonne

Een bankfiliaal in de tropen
Aurora Architects besteedt in haar ontwerpen veel aandacht aan het tropisch bouwen en de stedenbouwkundige inpassing van haar projecten in de omgeving. Context en beleving staan centraal in ons ontwerpproces. Ook in het moderne ontwerp voor het Hakrinbank filiaal zijn de aspecten van het tropisch bouwen op hernieuwde wijze geïnterpreteerd. Wij kijken dan vooral naar oriëntatie en positionering van de verschillende programma onderdelen, materiaalgebruik en gevelopbouw in relatie tot energieverbruik en onderhouds- en beheerkosten voor de eigenaar.

Het bankfiliaal in relatie tot de omgeving
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de openbare ruimte. Er zijn geen hekken en erfscheidingen meer.
De brede openbare stoep loopt door in het verhoogde entreeplein van het bankfiliaal. Parkeerplaatsen voor het personeel bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw. Voor klanten is een parkeerstrook gemaakt aan de Boomskreek en de Plutostraat. In contrast met het drukke kruispunt is er een rustig openbaar plein voor voetgangers gecreëerd. De goede straatverlichting zorgt ’s avonds voor een veilig gevoel rondom het bankfiliaal. De ATM is naast de bankhal gesitueerd waardoor deze goed zichtbaar is en de veiligheid voor cliënten gewaarborgd wordt. Bovendien is er als extra service naar de buurt toe een bushalte ontworpen met een modern en open aanzicht en voldoende ruimte om droog te staan.

Entree van het bankfiliaal
De entree van het bankfiliaal ligt op het verhoogde plein onder een groot overstek waardoor de bank droog te betreden is door de cliënten. De entree zone is volledig transparant waardoor het plein, de entree en de bankhal één geheel vormen. Het betreden van het bankhal is hierdoor eveneens zeer uitnodigend gemaakt.
Vanuit de bankhal is er een prachtig uitzicht gecreëerd naar de stad toe.

In dit bankfiliaal is in meerdere opzichten rekening gehouden met de toegankelijkheid van minder validen.
Het gebouw is via een hellingbaan toegankelijk en de glazen entree deuren zijn automatisch te openen middels een bedieningsconsole. Er is tevens een invalide toilet in het gebouw aanwezig.

Concept van de bankhal
De bankhal is open en transparant. Geen rijen met dranghekken is uitgangspunt geweest voor het ontwerpen van de bankhal. Bij binnenkomst kunnen de klanten een nummer trekken om vervolgens rustig zittend te wachten op hun beurt. Ter optimalisatie van de service is er een informatie desk, die bemand wordt door twee personen om de klanten te ondersteunen. Er zijn vier kassa’s en een kassaruimte voor grote stortingen. Nabij de front desk is er een informele wachtruimte gecreëerd. Het bezoeken van de bank moet een nieuwe hedendaagse beleving worden.

Het kantoor
De kantoren van dit bankfiliaal bevinden zich in de vleugel van het gebouw. Ze zijn helder en zakelijk ingedeeld. De grote puien geven het gevoel van een kantoortuin. Aan het einde van de gang bevindt zich de kantine voor het personeel. Hier bevinden zich ook de toiletten en de ruimte voor de interieurverzorgers.

Beveiligd gebied
Over de indeling van het beveiligd gebied kunnen wij geen informatie verschaffen.

Completed July 2015 Hakrinbank N.V. Offices, Public